VHL Lokaal stelt vragen over verdwijnen OV lijnen in de gemeente

Vijfheerenlanden baalt van schrappen busritten door Qbuzz: ‘Onze inwoners zijn de dupe’

Chantal Blommers 03-11-20 AD

Inwoners van Vijfheerenlanden zijn de dupe als Qbuzz volgend jaar een fors aantal busritten schrapt of inkort.

Dat zegt de politieke partij VHL Lokaal, die aandringt op extra actie van de gemeente om dat tegen te houden. Vanuit Vijfheerenlanden werd al een bezorgde brief naar de provincie gestuurd over de plannen.

Qbuzz wil het aantal busritten volgend jaar fors terugschroeven: er worden buslijnen geschrapt en ingekort. Noodzakelijk, zegt de vervoerder, nu als gevolg van de coronacrisis veel minder mensen van het openbaar vervoer gebruik maken. Volgens Qbuzz komt het volgend jaar financieel in de knel, als er niet wordt ingegrepen.

De vervoerder is nog met de provincies Utrecht en Zuid-Holland over de plannen in gesprek, maar in Vijfheerenlanden zien politici ‘de bui al hangen’. De plannen zoals zij nu voorliggen, betekenen namelijk vooral een bezuiniging in de regio. De stad Utrecht wordt minder hard geraakt, omdat volgens Qbuzz het vervoer daar sneller weer op het oude niveau is als de crisis voorbij is.

Voor Vijfheerenlanden zijn tal van aanpassingen aangekondigd. Reden voor het college van burgemeester en wethouders om een bezorgde brief aan de provincie Utrecht te sturen. Daarin benadrukken ze dat veel inwoners zoveel extra reistijd krijgen bij de nieuwe plannen, of op een veel hoger tarief uitkomen, dat zij sneller geneigd zullen zijn om de auto te verkiezen boven de bus.  

Welke acties zijn ondernomen?

De politieke partij VHL Lokaal heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Vijfheerenlanden over de kwestie. De partij wil weten welke acties het college heeft ondernomen om de provincie Utrecht en Qbuzz te overtuigen om af te zien van deze maatregelen. 

,,Vooral de bewoners in onze plaatsen zijn de dupe van deze maatregelen’’, zegt gemeenteraadslid Teus Meijdam. ,,Zowel in reistijd als in kosten. Wij vragen ons dan ook af of er wel goed gekeken is naar de gevolgen van deze maatregelen voor onze inwoners.’’

Moeizaam

Sinds Qbuzz het vervoer organiseert in Vijfheerenlanden is er al sprake van een moeizame band tussen de vervoerder en de gemeente. Volgens de lokale politiek ging er een hoop mis bij Qbuzz, toen de gemeente overging van Zuid-Holland naar de provincie Utrecht. Er werd zelfs een ‘meldpunt’ geopend voor inwoners om misstanden in het OV te melden. 

Dit zal het vertrouwen in het openbaar vervoer geen goed doen

Teus Meijdam

,,Nu wordt er gekozen voor een scenario dat ook onze burger hard treft’’, zegt Meijdam. ,,Dat zal het vertrouwen geen goed doen.’’ De partij wil weten wat de gemeente nu gaat doen 'om ervoor te zorgen dat onze inwoners niet de dupe worden’. Wat VHL Lokaal betreft moeten er concrete acties komen, om ‘het verdwijnen van een aantal directe lijnen naar Utrecht en andere grotere plaatsen op te vangen’. B&W heeft daar nog niet gereageerd.

Verpleeghuis

Bij verpleeghuis Huis ter Leede in Leerdam, vervalt straks de bushalte voor de deur. ,,Jammer, maar geen grote ramp’’, zegt woordvoerder Iris Stekelenburg. ,,Er wordt door onze bewoners weinig gebruik van gemaakt. Zij kiezen voor de Molenhopper.’’

Op sociale media neemt een buschauffeur het op voor zijn werkgever. ,,Ook uit milieuoogpunt kun je geen bussen gevuld met lucht laten rijden’’, schrijft hij. ,,Er moet echt gesnoeid worden. We rijden zo vaak met lege bussen, dat kan ook geen stand houden.’’ Qbuzz zelf heeft nog geen reactie gegeven. ‘Momenteel bevindt de dienstregeling van 2021 zich in het besluitvormingstraject van onze opdrachtgever. Zodra dit proces is afgerond kunnen we inhoudelijk reageren.’