motie VHL Lokaal en CDA "hulp aan de Molukken" aangenomen

 

Steun voor door aardbevingen getroffen Molukken vanuit Leerdam

De door aardbevingen getroffen Molukken krijgen steun vanuit Leerdam.

De grote Molukse gemeenschap uit de stad houdt tal van acties om geld in te zamelen voor het getroffen gebied. Nu sluit ook de gemeente aan.

Chantal Blommers

Leerdam telt één van de grootste Molukse gemeenschappen van Nederland. Vanuit de stad zijn meerdere mensen naar de eilandengroep gereisd om te helpen. ,,Volgens de officiële kanalen zijn er tientallen doden gevallen en zijn er vele mensen gewond geraakt. Meer dan 100.000 mensen zijn dakloos. De noodzakelijke voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen, zijn beschadigd’’, zegt Teus Meijdam van politieke partij VHL Lokaal. 

 

Zijn partij nam, samen met het CDA, initiatief om de gemeente Vijfheerenlanden op te roepen om van het standpunt dat nooit wordt gedoneerd af te wijken en nu 5.000 euro ter beschikking te stellen. Dat geld moet worden gebruikt om andere initiatieven vanuit Leerdam of een andere plek in de gemeente Vijfheerenlanden te ondersteunen.

Verdubbelen

Alle politieke partijen stemden in met dat plan. Afgesproken is dat de gemeente andere inzamelingen in Vijfheerenlanden verdubbelt, waarbij het maximaal 5.000 euro uitgeeft.

Andere partijen, waaronder het CDA, benadrukten het belang om te helpen door ‘de sterke band die de gemeente heeft met de Molukse gemeenschap’.

,,Zeker de Leerdammers onder ons weten hoe belangrijk de Molukse gemeenschap is voor Leerdam en hoe belangrijk Leerdam is voor de Molukse gemeenschap’’, zei Christel van ‘t Pad van de PvdA. Klaas de Zwaan (D66) sprak direct tot die gemeenschap: ,,We hopen dat dit een steun in de rug is. Voor u, uw familie en uw naasten.’’